Diş Gıcırdatma Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Bruksizmin ana nedeni, kişinin hayatındaki strestir. Günlük yaşamda yaşanan strese karşı vücudun tepkisi ancak ağızda belirginleşir. Stres, diş gıcırdatma ve gıcırdatmanın hem başlangıcı hem de şiddetlenmesidir.

Diş Gıcırdatma

bruksizm; Uyku sırasında kaçınılmaz olan çene hareketlerinin neden olduğu dişlerin sıkılmasıdır. Halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinir. Genetik faktörlere bağlı olarak her 5 kişiden 2'sinde meydana gelen bu rahatsızlık oldukça tehlikelidir.

Uyku bruksizmi (diş gıcırdatma) genellikle uykuyla ilişkili bir hareket bozukluğu olarak düşünülür. Uyku sırasında dişlerini sıkan veya gıcırdatan bireylerin horlama ve nefes almada duraklamalar gibi başka bir uyku bozukluğuna yani uyku apnesine daha yatkın oldukları gözlemlenmiştir.

Diş Gıcırdatma Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Bruksizmin ana nedeni, kişinin hayatındaki strestir. Günlük yaşamda yaşanan strese karşı vücudun tepkisi ancak ağızda belirginleşir. Stres, diş gıcırdatma ve gıcırdatmanın hem başlangıcı hem de şiddetlenmesidir. Kişi çok gergin, titiz ve hassas ise bu rahatsızlığı yaşama olasılığı daha yüksektir. Ayrıca dişlerin yanlış dizilimi ve düzensizliği de bu şikayetlere neden olabilir. Bruksizm her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Çocuklarda gözlenebilecek başlıca nedenler stres, kıskançlık, hayal kırıklığı ve kapanamamadır. Bazen kişinin kendisi bile gürültüden rahatsız olur ve gıcırtı sırasında uykudan uyanır. En büyük belirti sabah uyandığınızda yüz kaslarında, çene eklemlerinde ve boyun kaslarında oluşan ağrılardır. Ancak kulak çınlaması da bruksizmin belirtilerinden biridir. Dişler ve çevre dokular hassas hale gelir. Önce dişlerde minik çatlaklar oluşur, ardından kırıklar oluşur. Gece boyunca dişlerin gıcırdatması ile çene kemiği zorlanır ve erir. Bunun sonucunda dişler zayıflar ve diş kayıpları meydana gelir.

Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer Evde?

Genel olarak, ilaç kullanımı çoğu durumda bruksizm tedavisinde çok etkili değildir ve etkinliklerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ancak kas gevşeticiler, bruksizm (diş sıkma) için daha uygun vakalarda kullanılabilecek ilaç örnekleri arasındadır.

Neden Uyurken Diş Gıcırdatma?

Uyku bruksizmi (diş gıcırdatma) genellikle uykuyla ilişkili bir hareket bozukluğu olarak düşünülür. Uyku sırasında dişlerini sıkan veya gıcırdatan bireylerin horlama ve nefes almada duraklamalar gibi başka bir uyku bozukluğuna yani uyku apnesine daha yatkın oldukları gözlemlenmiştir.

Diş Gıcırdatma Sorunu Nasıl Çözülür?

Tedavi edilmediği takdirde başka sağlık sorunlarına neden olan hastalıkları dikkate almadığımız durumlar vardır. Diş gıcırdatma da bunlardan biridir. Baş ağrısından cilt yaşlanmasına, aşırı gerginliğe kadar günlük hayatta pek çok soruna neden olan ve hayatı olumsuz yönde etkileyen bu hastalığın tedavi yöntemlerine değinen Dr. Özcan Şenmevsim, diş gıcırdatmasının temel nedeni stres olmakla birlikte, diş gıcırdatmasının başlıca sebebinin stres olduğunu söyledi. Yanlış hizalanmış dişlerden sinir sistemi bozukluklarına kadar birçok neden olabilir.

Bruksizmin ana nedeni, kişinin hayatındaki strestir. Günlük yaşamda yaşanan strese karşı vücudun tepkisi ancak ağızda belirginleşir. Stres, diş gıcırdatma ve gıcırdatmanın hem başlangıcı hem de şiddetlenmesidir.

Gece Diş Gıcırdatma Neden Olur

Araştırmalar, her 10 çocuktan 2 veya 3'ünün dişlerini gıcırdattığını gösteriyor. Diş gıcırdatma, bebeklerde ve büyümekte olan çocuklarda en sık altıncı aydan sonra ve uyku sırasında görülür. Ancak çocuklar da gün içinde dişlerini gıcırdatabilirler. Çocuğunuzun dişlerini gıcırdatmasından endişeleniyorsanız, yapmanız gereken ilk şey nedenini bulmaktır.

Kalıcı diş gıcırdatmasını önlemek için gece koruyucu denilen silikondan yapılmış diş plakları kullanılır. Bu method; Bazı kişilerde gerekli tedaviyi sağlarken bazı kişilerde yetersiz kalmaktadır. Yeterli olmadığı durumlarda mevcut diş gıcırdatma probleminin şiddetine göre; Bunu kas gevşeticiler, psikoterapi, diş eksikliği durumunda protez kullanımı, hatalı dolgu ve kaplamaların değiştirilmesi takip edebilir.

Diş Gicirdatma Aparatı

Uyku kalitesini etkileyen en büyük sorunlardan biri olan diş gıcırdatma, çeşitli medikal markalara ait yüksek kaliteli cihazlarla tamamen önlenebilir. Uyurken dişlerinizin arasına yerleştirerek kullanabileceğiniz diş gıcırdatma cihazlarının modelleri alt ve üst dişlerinizin temasını keserek diş gıcırdatmasını engeller. Yumuşak dokusu ve sağlıklı yapısı ile öne çıkan uyku yardımcıları, uygun fiyatlarla diş gıcırdatan birçok kişi tarafından beğenilmektedir.

Cihaza uyan ve sıcak, kaynar su ile daldırılması ve çıkarılması kolay bir kap doldurun. Yine, cihazın içine sığabileceği ve normal oda sıcaklığındaki suyla kolayca emip çıkarabileceğiniz bir kaba doldurun. Cihazı önce sıcak suya daldırın ve yaklaşık 30 saniye bekleyin. Cihazı sıcak sudan çıkarın ve hemen 1 saniye normal oda sıcaklığındaki suya daldırın ve çıkarın. Çıkartın ve zaman kaybetmeden içi boş kanal ile direkt olarak üst dişlerinize yapıştırın. Diş kaşıyıcıyı ağzınızda tutun, dişlerinize hafifçe bastırın ve parmak uçlarınızı dudaklarınıza bastırın. Ağız koruyucuyu ağzınızdan çıkarın, tekrar sıcak suya 2 saniye daldırın ve soğuk suya daldırmadan dişlerinizin arasına geri koyun. Bu sefer diş kaşıyıcıyı ısırın ve baskı uygulayın. Son olarak soğuması için oda sıcaklığındaki suya daldırın ve 3-5 saniye bekletin. Kullanıma hazırdır. Silikon kalıp şeklini kaybederse aynı uygulamaları istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz.

Diş Gıcırdatma Neden Olur

Kişilerin ağız ve diş sağlığı muayenesi sırasında sorulan sorulara verdiği yanıtlar değerlendirilerek diş gıcırdatma belirtileri belirlenebilir. Bu sorulara bir göz atalım.

Günlük hayatta yaşanan maddi ve manevi sorunlar, psikolojik anlamda insanları olumsuz etkilemektedir. Kişiler istenilen yaşam koşullarına ulaşamadıkları için bu durumun sonuçları farklı boyutlara taşınabilmektedir; uyurken diş gıcırdatmak gibi... Bruksizmin temel nedeni; Kişi duygusal olarak streslidir. Kişinin yaşadığı stresin ilk etkileri ağızdaki dokularda görülebilir. stresör, diş gıcırdatma; Hem oluşumun hem de şiddetinin artmasının nedenidir.

Kalıcı diş gıcırdatmasını önlemek için gece koruyucu denilen silikondan yapılmış diş plakları kullanılır. Bu method; Bazı kişilerde gerekli tedaviyi sağlarken bazı kişilerde yetersiz kalmaktadır. Yeterli olmadığı durumlarda mevcut diş gıcırdatma probleminin şiddetine göre; Kas gevşeticiler, psikoterapi, diş eksikliği durumunda protez kullanımı, hatalı dolgu ve kaplamaların değiştirilmesi takip edebilir.

Çoçuklarda Diş Gıcırdatması Nasıl Geçer

Aslında diş gıcırdatma için özel bir tedavi yoktur. Bu rahatsızlığın nedeni stres ve kaygı ise, çocuğunuza sarılabilir veya uykuya dalmadan önce ona güzel hikayeler okuyabilirsiniz. Bir hobi bulmasına ve günlük hayatında rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklarda diş gıcırdatma genellikle süt dişlerinin sürmesiyle başlar ve 7-11 yaşları arasında artar. Süt dişlerinden kalıcı dişlere geçişin olduğu bu yaşta bruksizm normal kabul edilir. Bu süre zarfında dişlerde oluşan aşınmalar daimi dişlerin çıkmasıyla ortadan kalkar. Bağırsak parazitleri veya diğer sistemik faktörler de çocuklarda diş gıcırdatmalarına neden olabilir. Dikkat eksikliği bozukluğu olan çocuklarda uyku bozukluklarına bruksizmin eşlik ettiği gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalara göre ilaç tedavisi gören hiperaktif çocuklarda bruksizmin gelişmesinden ve ortaya çıkmasından merkezi sinir sistemini etkileyen psikostimulanlar sorumludur.

Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi yapılırken öncelikle basit çözümler düşünülmelidir. Öncelikle çocuk diş hekimi tarafından ağız içi muayene yapılmalı ve diş gıcırdatma sıklığı ve şiddeti hakkında detaylı bilgi alınmalıdır. Daha sonra dişler aşırı aşınmışsa bu bölgelere işlem yapılır. Ayrıca dişlerin kapanma ilişkisi kontrol edilir ve herhangi bir kusur olması durumunda basit aşınmalarla telafi edilir ve düzeltilir. Bu düzeltmeler yardımcı olmadığında, dişleri korumak ve alışkanlığı kırmak için basit, koruyucu ağız içi apareyler yaparak sorunu düzeltmeye çalışılır. Bu arada çocukta bağırsak parazitleri veya yukarıda sayılan diğer sistemik faktörlerin olup olmadığı netleştirilmelidir.

Horlama Ve Diş Gıcırdatma

Uyku bruksizmi (diş gıcırdatma) genellikle uyku ile ilişkili hareket bozukluğu olarak düşünülür. Uyku sırasında dişlerini sıkan veya gıcırdatan bireylerin horlama ve nefes almada duraklamalar gibi başka bir uyku bozukluğuna yani uyku apnesine daha yatkın oldukları gözlemlenmiştir.

Obstrüktif uyku apnesi olan hastaların seyahatlerinde, tekne gezintisi, kamp gibi kısa tatillerde desteklenmesi,

Uykuda Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir

Botoks tedavisi diş sıkma ve gıcırdatmanın nedenine değil, semptomların giderilmesine yöneliktir. Amaç, bu bölgedeki kasları düzenli olarak gevşeterek, zamanla kas yoğunluğunu azaltmak ve kasılmaları en aza indirmektir. Ağızda eksik dişler, yanlış yapılmış protezler ve normalden sapan bir çene kapanışı durumunda bu durumların düzeltilmesi mutlaka Botox tedavisi ile birlikte ilerlemelidir.

Çocuğun Gece Uyurken Diş Gıcırdatması

Stres, bir çocuğun uykusunda dişlerini gıcırdatmasının bir numaralı nedenidir. Okula ve dış ortama uyum sağlamak, özellikle anaokuluna veya okula ilk kez başlayan çocuklar için zor olabilir. Buna tepki olarak ortaya çıkabilen diş gıcırdatma, evdeki garip durumlardan, kardeş kıskançlığından da kaynaklanabilir.

6 Yaş Diş Gicirdatma

Bruksizm, çocuklarda uyku sırasında dişlerin sıkılması ve gıcırdatılmasıdır. Bu durum 5 yaşın altındaki çocuklarda sık görülür. Ancak diş hastalığından kaynaklanabilir veya altta yatan başka nedenler olabilir. Bu nedenle, çocuklarının gece diş gıcırdattığını tespit eden ailelerin diş hekimi kontrolünden sonra bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekebilir. Durumun değerlendirilmesi sonucunda diş ve gelişimsel sorunlara yol açma olasılığı değerlendirilmeli ve kişiye özel tedavi planları oluşturulmalıdır. Çocuklarda yaygın olan bu durum, derin uyku veya stres dönemlerinde ortaya çıkar. Diş gıcırdatma çocuklarda sık görülen bir sorundur. Diş gıcırdatmaya bağlı olarak baş, boyun ve çene ağrıları oluşabilir. Dişlerin sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyetini artırabilir.

Diğer İçerikler

Bruksizmin ana nedeni, kişinin hayatındaki strestir. Günlük yaşamda yaşanan strese karşı vücudun tepkisi ancak ağızda belirginleşir. Stres, diş gıcırdatma ve gıcırdatmanın hem başlangıcı hem de şiddetlenmesidir.
Penaten Krem Yüze Surulur Mu? Penaten Krem Eczane Fiyatı
Penaten Krem Nedir?Bu krem, cildi yatıştırmak, iyileştirmek ve korumak için hemen çalışmaya başlar. Yoğun ve zengin formül, pişik,
Devamını Oku
Beşik, ister evde ister arabada olsun, bebeğinizi rahatça taşıyıp dinlendirebileceğiniz, bebeğinizin 1-2 saat vakit geçirmesini sağlayan bir bebek koltuğu çeşididir. Bu tip koltuk sayesinde bebeğinizin bir anne gibi kucağına
Ev Tipi Ana Kucağı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Bebekler İçin Anne KucağıBebekler doğdukları andan itibaren çeşitli taşıma cihazlarını güvenle kullanabilirler. Bu taşıma cihazlar
Devamını Oku
Minoset ilacı, vücudumuzda oluşan bakteriyel ateşi veya kronik ağrıları 500 mg tabletler aracılığıyla giderebilen çok etkili bir ilaçtır. Minosid sürekli kullanım için uygun değildir ve genellikle baş ağrısı gibi sürekli olma
Minoset Ne İşe Yarar? Minoset Plus Hangi Ağrılara Iyi Gelir?
Minoset Ne İşe Yarar?Etkilerini kısa sürede gösteren ve ağrılı durumlarda ağrıyı dindiren Minoset, eczanelerde 500 mg tablet olara
Devamını Oku
Yorumlar
Sizin Yorumunuz
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar
0 Yorum
Çerez Politikası Kadında Moda olarak internet sitemizde çerez kullanmaktayız. Bu Çerez Politikası ("Politika") Kadında Moda tarafından yönetilen https://www.kadindamoda.com adresli internet sitesi için geçerli olup çerezler işbu Politika'da belirtilen şekilde kullanılacaktır.

Kabul Ediyorum