Bebeklerde Alından Ölçülen Ateş Kaç Olmalı?

Ateş çok yüksekse, ılık suda (29-32 derece) giyinebilir veya nadiren banyo yapabilirsiniz, ancak çocuğu asla soğuk bir ıslak havlu veya çarşafa sarmayın veya çocuğu doğrudan soğuk bir duşun altına koymayın.

Bebeklerde Ateş Yükselmesi

Bir çocuğun ateşi yükseldiğinde titremesi normaldir. Kalın giysiler çocuğun ateşini daha da artırır. Bu nedenle çocuk üşüdüğü için kalın giysiler giyilmemeli ve üzeri örtülmemelidir. Ateşi çıkan çocuğun bulunduğu odanın sıcaklığı 21 ile 22 derece arasında olmalıdır. Ateş, terlemeyi ve solunum hızını artırarak sıvı kaybının artmasına neden olur. Çocuğa bol sıvı verilmelidir. Ateş çok yüksekse, ılık suda (29-32 derece) giyinebilir veya nadiren banyo yapabilirsiniz, ancak çocuğu asla soğuk bir ıslak havlu veya çarşafa sarmayın veya çocuğu doğrudan soğuk bir duşun altına koymayın. Bu kullanımların yanı sıra çocuğun yaşına ve kilosuna uygun dozajlarda ateş düşürücü şurup ve fitillerde kullanılabilir. Unutulmaması gereken noktalardan biri de aspirinin çocuklarda ateş düşürücü olarak kullanılmaması gerektiğidir.

Bebeğin Ateşini Düşürmek Için Ne Yapmalı?

*Önce oda sıcaklığını 21-22 dereceye düşürün. * Bebeğinizin kıyafetlerini çıkarın. Çok hafif giysiler giyin. Bazı çocuklar çıplak kalmaktan korkar ve sürekli ağlar. Bu, ateşin gitmesini zorlaştırabilir. * Ateş normale döndüğünde yavaş yavaş pamuklu giysiler giyin. * Kilosuna uygun ateş düşürücü ilaç verin. * Ateşi düşmezse veya yükselmezse sıcak kompres uygulayın. Bunun için bir kaba ılık su koyun. Nemli bir bez veya havlu alın ve koltuk altı ve kasık gibi kan dolaşımının yüksek olduğu bölgelere uygulayın. Isıtılmış bezi tekrar kasede ılık suya batırın ve işlemi tekrarlayın. Ateş, vücut sıcaklığının günlük dalgalanma aralığından daha yüksek olduğu zamandır. Kendi başına bir hastalık değildir.Çocuk hastalıklarında özellikle enfeksiyonlarda görülen bir keşiftir.Vücudun hastalıkla savaştığını gösterir. Enfeksiyon, ateşin en yaygın nedenlerinden biri olmasına rağmen, enfeksiyon dışı çeşitli hastalıklarda (iltihaplanma, tümörler ve bağışıklık sistemi hastalıkları) ateş yükselebilir. Ateş, tüm yaş gruplarında, özellikle 2-5 yaş arası anaokulu çocuklarında bulunabilir.Grip enfeksiyonu, rotavirüs ve boğazda streptokok (genellikle beta olarak adlandırılır) enfeksiyonundan kaynaklanır.Bu enfeksiyona çoğunlukla bir virüs neden olur.

Ateşi Çıkan Çocuğa Evde Ne Yapılır?

Ateşi olan bir doktora gidemiyorsanız, hemen antibiyotiğe başlamayın. Ateş düşürücü (parasetamol veya ibuprofen içeren) şuruplar veya fitiller kullanın. Ateşin düştükten birkaç saat sonra tekrar yükselmesi normaldir. Asetaminofen ve ibuprofen içeren şuruplar 6 saatte bir verilebilir. Ateşi geçmezse, saçlarını ılık suyla ıslatın ve ılık (soğuk değil) suyla nemlendirilmiş havluları kasıklarına ve koltuk altlarına yerleştirin. Kolonya veya sirke kullanmayın, soğuk duş almayın. Çocuğun başını nemlendirmek herhangi bir olumsuz etki yaratmaz, aksine ateşin düşmesini hızlandırır. Ateş o kadar düşmezse (yani koltuk altınızdan hala 38 santigrat derecenin üzerindeyse), endişelenmeyin. Şurup uygulamasından sonra ateş düşmediği için hemen fitil vermeyin. Ateş düşmese bile tekrar ateş düşürücü vermek için 4 saat bekleyin. İlk ateşin 38 derecenin üzerine çıkmasından 72 saat sonra bile ateş hala zaman zaman 38 derecenin üzerine çıkıyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Enfeksiyonun antibiyotiksiz 3 gün içinde kendi kendine ne kadar çabuk geçtiğine şaşıracaksınız.

Çocuklarda Hangi Ateş Tehlikeli?

6 ay ile 5 yaş arasındaki bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş atakları görülebilir. Nöbet geçiren ve yüksek ateşi olan çocukların yaklaşık üçte biri, nöbetten sonraki 12 ay içinde tekrar nöbet geçirebilir. Ateş, vücut sıcaklığının günlük dalgalanma aralığından daha yüksek olduğu zamandır. Kendi başına bir hastalık değildir.Çocuk hastalıklarında özellikle enfeksiyonlarda görülen bir keşiftir.Vücudun hastalıkla savaştığını gösterir. Enfeksiyon, ateşin en yaygın nedenlerinden biri olmasına rağmen, enfeksiyon dışı çeşitli hastalıklarda (iltihaplanma, tümörler ve bağışıklık sistemi hastalıkları) ateş yükselebilir. Ateş her yaşta, özellikle 2-5 yaş arası anaokulu çocuklarında bulunabilir.En sık virüslerin neden olduğu grip enfeksiyonu, rotavirüs ve boğazdaki streptokoklardan (genellikle β olarak bilinir) kaynaklanır. Çocuklarda ateş genellikle viral hastalıklardan kaynaklanır ve bu hastalıkların bir tezahürüdür. Sıcaklıktaki artış, vücudun organizmalara karşı savaşan bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bu nedenle bir çocuğun hasta olup olmadığını anlamanın en iyi yolu vücut ısısını ölçmektir ve ecza dolabına bir termometre yerleştirilmelidir. Ateşin normale dönmesi, ateşe neden olan hastalığın iyileştiği anlamına gelmez. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik tedavisi gerektirir. Çocuğun genel durumunun ateş derecesinden daha önemli olduğunu unutmayınız. Yaygın bir yanılgı, ateş yüksekliğinin enfeksiyonun şiddetiyle aynı olduğudur. Aslında, bazen düşük dereceli ateşi olan çocuklar, yüksek dereceli ateşi olan çocuklara göre daha büyük risk altında olabilir. Yani 40 derecelik açıyla oynuyor, koşuyor ve tazeleniyorsa sorun yok. Vücudu zayıf, inleyen ve kötü beslenme alışkanlıkları olan bir çocuk için 38.1 derece daha önemlidir.

Ateş çok yüksekse, ılık suda (29-32 derece) giyinebilir veya nadiren banyo yapabilirsiniz, ancak çocuğu asla soğuk bir ıslak havlu veya çarşafa sarmayın veya çocuğu doğrudan soğuk bir duşun altına koymayın.

Ateşi Çıkan Çocuğa Ne Iyi Gelir?

Her şeyden önce, ateşin vücudun enfeksiyonla savaştığının bir işareti olduğunu bilmelisiniz. Bir çocuğun ateşini düşürmek, enfeksiyonlarını iyileştirdiğiniz anlamına gelmez. Çocuğun kendini daha iyi hissetmesini ve nöbet geçirmesini engellemenin tek yolu, ateşli nöbet geçirmeye yatkın olmalarıdır.

Ateş; vücut ısısının normalin üzerinde olması olarak tanımlanabilir. Anüste 38 derecenin, ağızda 37.5, koltuk altında 37,2 ve kulakta 38 derecenin üzerindeki değerler ateş olarak kabul edilmelidir. Ateş, başta enfeksiyonlar olmak üzere çocuk hastalıklarında bir bulgudur. Kendi başına bir hastalık değildir. Ateş ayrıca vücudun bulaşıcı ajanla savaşmasını ve bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

38 santigrat derecenin üzerindeki insan vücut ısısı yüksek ateş olarak kabul edilir. Yüksek ateş, genellikle bağışıklık sisteminin vücudu kolonize eden mikroplara karşı bir etkisidir. Ancak bebeklerde ve çocuklarda bu duruma daha fazla dikkat edilmelidir. 40 derecelik ateş, özellikle bebeklerde ve çocuklarda nöbetlere yol açabileceğinden tehlikeli bir durumdur. Bu nedenle bu durumda bir sağlık kuruluşuna başvurmak zorunludur. Yüksek ateş, konvülsiyon adı verilen bir duruma neden olur. Bu durum genellikle 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Ateş çok yüksekse vücut ısısı 39 ve 40 dereceye kadar çıkabilir. Bu gibi durumlarda çocuklar sırtları size dönük şekilde yatırılmalıdır. Hava kanalları açık olmalı ve çocuk nefes alabilmelidir. Ayrıca bir an önce sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bir yetişkinin ateşi varsa, ılık bir duş almak en iyisidir. Doktorlar tarafından reçete edilen ateş düşürücü ve ağrı kesiciler de ateşe iyi gelir.

Bebeklerde Kafa Ateşi Neden Olur

Bebeğin ateşi; yedikleri yiyecekler giydikleri kıyafetlere veya bulundukları ortama göre değişiklik gösterir. Aksiller ateşiniz 37,5; kulaklarda ve rektumda ölçülen 37,8'in üzerindeki ateş yüksek ateş olarak kabul edilir. Bebeklerde ve çocuklarda ateş standartları biraz farklıdır. Bebeğin ilk üç ayında koltuk altı ve rektum sıcaklığının ölçülmesi doğrudur. Koltuk altı sıcaklığı 37,5'in üzerindeyse, önce bebeğinizi soyunmanız gerekir. Bebeğin üşüteceğini hesaba katarsak, genellikle bebekler kalın giysiler giyer ama bu yanlış bir yaklaşımdır. Bebeğin çevresi biraz soğuduktan 15 dakika sonra sıcaklık tekrar ölçülmelidir. Hala 37.5 derecenin üzerindeyse bir doktora danışmalısınız. Hemen hemen her ebeveyn bu cümleyi söyleyecektir. Nöbet geçirirse hemen hastaneye götürmeli miyim, ateş düşürücü şurup vermeli mi, sıcak bir banyo yapmalı mı yoksa doktorunu aramalı mıyım? Bunun gibi binlerce soru birkaç saniye içinde zihninizde tekrar tekrar belirir.

Ateş çok yüksekse, ılık suda (29-32 derece) giyinebilir veya nadiren banyo yapabilirsiniz, ancak çocuğu asla soğuk bir ıslak havlu veya çarşafa sarmayın veya çocuğu doğrudan soğuk bir duşun altına koymayın.

Bebeklerde Alından Ölçülen Ateş Kaç Olmalı

Ebeveynler her zaman bebeklerde ve çocuklarda ateş konusunda endişe duyarlar. Ateş, vücutta olağandışı bir şeyin olduğunu gösterir. Aslında, hastalığın şiddeti ile ateşin derecesi arasında kesin bir ilişki yoktur. Hafif bir enfeksiyon 39°C ateşe neden olabilirken, ciddi bir hastalık hafif ateşe neden olabilir. Ateş, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını sağlar. Bazı tıp çevreleri, ateşi hemen düşürmenin enfeksiyonla mücadeleyi azaltacağına inanıyor. Genel sağlığı iyi olan bebeklerde ateş hemen tedavi edilemez. Ancak kalp ve akciğer hastalığı olan bebeklerde ateş, kalp atım hızını ve solunum hızını arttırdığı için müdahale etmek mantıklıdır. Normal vücut ısısı kişiden kişiye değişir. 18-24 aylık bebeklerde normal vücut ısısı, büyüklere göre daha yüksektir. / Bebeklerde ve çocuklarda normal sıcaklık 36.4 °C'dir. Çocuktan çocuğa ufak farklılıklar olabilir. Yüksek ateş 38 °C'den itibaren tanımlanır. Ateş 14 günden az sürerse akut kabul edilir; 14 günden uzun sürerse kronik kabul edilir. Ayrıca nedeni bilinmeyen ateşler de vardır.

Bebeğin Sadece Başında Ateş Varsa

3-5 gün süren kısa süreli ateşlerin en sık nedenleri üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, ishal ve kusma ile seyreden gastrointestinal sistem enfeksiyonları ve özellikle kızlarda idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Ayrıca orta kulak iltihabı, zatürree, menenjit, romatizmal hastalıklar, kötü huylu hastalıklar ateşe neden olabilir. Çocuklarda ayrıca birkaç aşıdan sonra ve diş çıkarma döneminde hafif ateş olabilir.

Bebek 3 yaşından büyükse, genel durumu iyiyse, ciddi bir hastalık belirtisi yoksa, üst solunum yolu enfeksiyonu veya hafif ishali varsa test istenmeyebilir. Hastanın durumuna göre ateş düşmezse doktor kan, idrar ve dışkı testleri yaptırabilir.

Tüm tekrarlayan ateş sendromlarında, vücut, ateşe neden olan mikrobiyal hastalık olmadan, bir mikropla karşılaşmış gibi tepki verir. Bu nedenle boğaz veya bağırsak enfeksiyonları gibi tanıları koymak için sıklıkla yoğun antibiyotik ve ateş düşürücü ilaçlar kullanırlar. Yoğun tedaviye rağmen semptomlar 3-10 gün devam eder ve sonunda azalır. Her seferinde aynı resim tekrarlanıyor ve hastaların zaman zaman bademcik veya apandisit ameliyatı olması gerekiyor. En yaygın tekrarlayan ateşlerden biri PFAPA sendromudur. 3-7 gün süren ateş, ağızda aft şeklinde ülserler, boğaz ağrısı ve boğaz bezlerinin şişmesi ile kendini gösterir. Bazı durumlarda, resme baş ağrısı ve karın ağrısı eşlik edebilir. Aileler, 38 ile 41 °C arasında bir ateşin ne zaman ortaya çıkacağını az çok tahmin edebilirler.

Diğer İçerikler

Ateş çok yüksekse, ılık suda (29-32 derece) giyinebilir veya nadiren banyo yapabilirsiniz, ancak çocuğu asla soğuk bir ıslak havlu veya çarşafa sarmayın veya çocuğu doğrudan soğuk bir duşun altına koymayın.
Kıl Kurdu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kıl Kurdu Nedir?Kıl kurdu, küçük parazit solucanların neden olduğu bir bağırsak enfeksiyonudur. Her yıl milyonlarca insanı, özelli
Devamını Oku
Ateş çok yüksekse, ılık suda (29-32 derece) giyinebilir veya nadiren banyo yapabilirsiniz, ancak çocuğu asla soğuk bir ıslak havlu veya çarşafa sarmayın veya çocuğu doğrudan soğuk bir duşun altına koymayın.
Başak Burcu Nelerden Hoşlanır?
Başak BurcuAşka karşı tutumu daha çekingen ve huzursuz olabilir. Başak kadını her konuda zihnine güvenir ama aşkta çok tutarlı old
Devamını Oku
Pedifen Şurup için yaş aralığı bebekler ve 6 aydan büyük çocuklardır. Ayrıca 7 kg'ın altındaki bebeklerde kullanılması önerilmez. Pediatrik şurup Pedifen, içerdiği ibuprofen nedeniyle antiinflamatuar yani NSAID sınıfına giren
Pedifen Şurup Nedir? Pedifen Şurup Kaç Yaşa Kadar Kullanılır?
Pedifen Şurup Nedir?Pedifen şurubunun etken maddesi ibuprofendir. İbuprofen, nonsteroid antiinflamatuar bir ilaçtır (NSAID). Vücud
Devamını Oku
Yorumlar
Sizin Yorumunuz
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar
0 Yorum
Çerez Politikası Kadında Moda olarak internet sitemizde çerez kullanmaktayız. Bu Çerez Politikası ("Politika") Kadında Moda tarafından yönetilen https://www.kadindamoda.com adresli internet sitesi için geçerli olup çerezler işbu Politika'da belirtilen şekilde kullanılacaktır.

Kabul Ediyorum