Değersizlik Hissi Nedir?

Değersizlik duygusu, bir kişinin diğer insanlarla ilgili olarak özlediği bir benlik duygusudur. Bu duygu hem bireyin benlik algısında hem de aile ilişkilerinde, sosyal ilişkilerde ve karşı cinsle olan ilişkilerinde ortaya çık

Değersizlik Hissi Nedir?

Değersizlik duygusu, bir kişinin diğer insanlarla ilgili olarak özlediği bir benlik duygusudur. Bu duygu hem bireyin benlik algısında hem de aile ilişkilerinde, sosyal ilişkilerde ve karşı cinsle olan ilişkilerinde ortaya çıkabilmektedir. Bu duygu bireyin belirli ilişkilerinde bir sorunsa, sorun sadece o duruma özgüdür. Tüm ilişkilerde ortaya çıkan değersizlik duyguları kişilik yapısından kaynaklanmaktadır.

Değersizlik duygusu, herkesin sahip olduğu ancak yoğunluğu değişen bir durumdur ve kökleri erken çocuklukta yatmaktadır. Bu duygudan mustarip insanlar çoğu zaman sorunun nedeninden şüphelenmezler bile. Ancak cevap basit: erken çocukluk ve aile. Hayatta çok şey başarmış olsanız bile, zamanla özgüvenin gelişmesini engelleyen sosyal çevre ve aile, insanların çok yatkın olduğu bu duygunun gelişmesine neden olur. Sevgisiz ve istismarsız büyüyen çocuklar, gün geçtikçe kendilerini daha da yetersiz buluyorlar. Ya da ailede her şey yolunda olsa bile, bunu yapma, bunu şimdi yapamazsın gibi o kadar da kötü olmayan bir cümle, içinizdeki bu duyguyu beslemeye yetebilir.

Değersizlik Hissi Nasıl Anlaşılır?

Değersizlik duygusu, kişinin içsel olarak kendini diğer insanlardan daha az değerli bir varlık olarak algılaması. Bu ilişkilerimizi nasıl etkiliyor? İlişki ve yaşam koçu Cansu Yağız bu konuya ilişkin bilgi verdi: Kendine değer vermeyen insanlar çok fazla taviz veren, fedakar görünen, hayata ve insanlara tahammül eden, gizli bir düşmanlık besleyen, kendine değer vermeyen kendini abartan biri gibi görünebilir. - kendine güvenen ve kendini diğer insanlardan üstün gören. Her iki durumda da, aşağılık ve üstünlük duyguları aynı güvensizlik enerjisiyle beslenir. Bu kişilerin ortak özelliği, kendilerini koruduğunu sandıkları maskelere sahip olmalarıdır. Kendini değersiz görenlerin davranışları. Değersizlik duygularının getirdiği benmerkezci bir kalkana sahip oldukları için diğer insanlara karşı samimi bir sevgi duyamazlar ve onları anlamak için hiçbir çaba göstermezler ve tüm bunlar kendilerini yeniden değersiz ve suçlu hissetmelerine neden olur. İnsanların davranışları ya aşırı uzlaşmacıdır. , baskı veya hoşgörüsüzlük, insanları küçük düşürmek için derin bir sevinç ve hataları büyütme ve ortaya çıkarma arzusu. Çünkü ancak çevrelerindeki insanları değersizleştirerek kendi değersizliklerini unutup güven kazanabilirler.. İlişkilerde değersizlik duygusu İlişkilerinde değersizlik duygusu bu insanlara da musallat olur, onlara acı çektiren insanlara sarılırlar, anlarlar Kabul etme ya da hiç kabul etmezler ve acı çekerler. Değersiz olduğuma ve partnerim bunu kabul ettiğine dair bilinçsiz bir inançla, bu muameleyi hak ettiğimi her türlü aşağılamayı kabul ederler. Ya da değer verdikleri insanları küçük düşürerek ve görmezden gelerek intikam alırlar. Değer verdikleri insanları hor görürler. Aslında tüm bu davranışların asıl nedeni korku, eleştirilme korkusu, saldırma, terk edilmekten korkma ve pervasızca ayrılma korkusudur. Ancak hayat, derin niyetlerimizin geri dönüşüyle ​​bizi cezalandırır veya ödüllendirir. Ödüllerle dolu bir hayat yaşamak için varlığımızın getirdiği sorunlara güvenli ve gerçekçi bir şekilde yaklaşabilmeliyiz. Başarısızlığın başarı gibi hayatın doğal bir parçası olduğunu ve acının da mutluluk gibi hayatın doğal bir parçası olduğunu kabul etmek gerekir. Kendimizle yüzleşmek ve zayıflıklarımızı ve zayıflıklarımızı belirlemek için yeterince cesur olduğumuzda gerçek güce sahibiz. Mutluluğun sırrı, kusurlarımızı inkar ederek maskelerle yaşamaktansa, zayıflıklarımızı ve kusurlarımızı kabul ederek kendimize ve tüm insanlara karşı hoşgörülü olmaktır. Güçlü yönlerimize odaklanarak, zayıf yönlerimiz üzerinde pozitif çalışmalar yapmak ve gerçek potansiyelimizi gerçekleştirmek, hayatı yaşamanın en kolay ve en keyifli yoludur. Karşılaştığımız insanlar ve sorunlar, geliştirmemiz gereken niteliklerimizi gösterir ve bu işaretleri takip ederek mutlu ve yetkin insanlar olabiliriz.

Cocuklar Kendini Neden Degersiz Hisseder?

Çocuk, ebeveynleri yokken aileden ilk ayrıldığında, yeni bir sosyal çevreye girerken kendini yalnız ve savunmasız hissedebilir. Sosyal bir ortamda, diğer insanlar beklentilerini karşılayamadığında yetersizlik duyguları artabilir. Özellikle sosyal ilişkileri az olan çocuklar söz konusu olduğunda, ebeveynleri, diğer aile üyeleri veya öğretmenlerin çocuğu en azından ilk uyum sürecinde desteklemesi bir avantaj olacaktır. Özellikle aileler iyi birer gözlemci olmalı ve aşırı korumacı olmadan çocuğun davranışlarını yakından izleyebilmelidir.

Değersiz hissetmekle eksik hissetmek arasındaki önemli fark budur. Eksik olmak besleyici ve canlandırıcı bir duygudur. Kişiyi eksikliklerini gidermeye, hayatına yeni şeyler eklemeye, keşfetmeye teşvik eder. Ancak değersizlik duygusu insanları sınırlar ve enerjilerini boş yere boşa harcamalarına neden olur.

Değersizlik duygusu, bir kişinin diğer insanlarla ilgili olarak özlediği bir benlik duygusudur. Bu duygu hem bireyin benlik algısında hem de aile ilişkilerinde, sosyal ilişkilerde ve karşı cinsle olan ilişkilerinde ortaya çık

Değersizlik Hissinden Nasıl Kurtulunur?

Değersizlik duygusuna neden olan faktörler kişinin geçmişine göre değişiklik gösterebilir. Yetiştirilme tarzı, sosyal yaşantılar, stresli olaylar gibi nedenler değersizlik hissinde önemli rol oynar. Bununla birlikte, değersizlik duygularının yaygın nedenleri vardır.

Bir kişinin değersizlik duygusu hızla bunaltıcı hale gelebilir ve hem psikolojik hem de fizyolojik olarak sağlıkları üzerinde önemli olumsuz etkileri olabilir. Profesyonel yardım almadan bu duygularla baş etmek bazen zor olabilir. Bu nedenle, bir değersizlik hissi bir depresyon semptomu veya zihinsel ve/veya fiziksel sağlık durumu ile ilişkili olduğunda bir terapistten yardım istemek önemlidir.

Insan Kendini Nasıl Huzurlu Hisseder?

1- Sabah uyandıktan sonra 15 dakika boyunca kendiniz dahil kimseyi eleştirmeyin, yargılamayın. Eleştirmediğini zannedebilirsin ama her insan gibi farkında olmadan yapma ihtimalin yüksek. Uyandığınızda ve tuvalete gittiğinizde, aynaya ilk baktığınızda aklınızdan neler geçtiğini bir düşünün. kendin hakkında ne düşündün yüzüne karşı neyi eleştirdin? Kendine burnun, gözlerin, kırışıklıkların, saçların hakkında ne söyledin? Burada şimdiden eleştirmeye başladınız. Bu sadece başlangıçtı. Sonraki dakikalarda neyi eleştirdiniz? Hava durumu hakkında, çevrenizdeki insanlar hakkında? Şimdi şunu unutmayın: Ne giydiğimi, nasıl konuştuğumu, nasıl hissettiğimi eleştirmeyeceğim veya eleştirmeyeceğim. Başkalarının davranışlarını, görünüşlerini veya düşüncelerini eleştirmeyecek veya yargılamayacağım. Sevmek zorunda olmadığımı biliyorum ama eleştirmek ve yargılamak zorunda da değilim. En az 15 dakika kendimi ve çevremi olduğu gibi kabul ederim.

2- Kendinizi her zaman haklı çıkarmaya çalışmayın. Gün içinde bir zaman seçin ve kendinizi düşündüğünüzün, hissettiğinizin veya yaptığınızın doğru olduğuna, doğru olduğunuza ikna etmeye çalışmayın. Bunu farkında olmadan yapıyoruz ve buna ne kadar gereksiz enerji harcadığımıza inanamazsınız. Kendi gerçeğimizin tek gerçek olduğuna inandığımızda, karşımızdakinin buna inanmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyor ve konuyu uzatmaya devam ediyoruz. Oradan değil de buraya gitseydik daha hızlı giderdik, bence böyle davranmamalıydın, Bu şekilde hissetmen gereksiz, böyle hissetmelisin. .. Bunun gibi cümleleri yakalayın. Bırak. Herkes senin gerçeğine inanmak zorunda değil. Çoğu zaman onların gerçeklerine inanmıyorsunuz. Birbirinizi ikna etmeyi bırakın. Korkma, seni değiştirmez, küçülmez. Sadece enerjin seninle kalır.

3- 15 dakika fal baktırmayın. Gelecek derken, gelecek günleri, ayları, yılları kastetmiyorum. 1 saat sonra geliyor. What if ile başlayan tüm cümleler, örneğin B. what if gibi gelecek cümleleri ve sonuçlarıdır. Bu tür cümleler insanlarda kaygı, endişe, stres ve gerginlik yaratır. Şimdi hemen diyeceksiniz ki: Ama önlem almalıyız. Tipik bir endişeli kişinin cümlesi budur. Elbette önlem almak gerekiyor ama tam olarak neyin nasıl gelişeceğini bilmeden tahminler üzerinde alınan önlemler ne işe yarar? Yağmur yağacak dendiğinde nasıl önlem alıyorsunuz? Diyelim ki yanınıza bir şemsiye aldınız. Şemsiyeyi çantanızda veya arabanızda taşıyın veya şöyle deyin: Yağmur yağacak, şimdi ihtiyatlıyım, açın ve güneşli havada yağmur yağmazsa bekleyin? İçini açıp dolaşırsanız, günlük güneşin tadını çıkaramazsınız. Unutmayın gelecekte ne olacağını kimse bilemez. Gelecekle ilgili düşünceler aklınıza gelip sizi endişelendirdiğinde, ne olacağını bilmiyorum demeyi bırakın. 4- Suçlamayın. En az 15 dakika kendinizi veya başkalarını suçlamayın. Kendini suçlarsan öfken artar, başkalarını suçlarsan öfken artar. Parmakla işaret etmek güven verici görünse de hiçbir işe yaramaz. En yaygın suçlamalardan biri “Bana böyle hissettiriyorsun!” olarak yapılandırıldı. Kimsenin nasıl hissettiğimizi dikte edemeyeceğini unutmayın. Düşüncelerimiz nasıl hissettiğimizi belirler. O yüzden kimse seni kötü hissettiremez. Kendini kötü hissedip hissetmemen senin kararın, senin seçimin. Başınıza gelenler için başkalarını suçlamak sadece zaman ve enerji kaybıdır. Sizi çözümden uzaklaştırır ve sorumluluk almazsanız olduğunuz yerde kalırsınız. Örneğin, senin yüzünden geç kaldım dersen, geç kalmamak konusunda ilerleme kaydedemezsin. Sebep-sonuç ilişkisini yanlış anlıyorsun ve en kötüsü de kendini ikna ediyorsun. Hatalıysanız, yanlış bir şey yaptığınızda bunu kabul edin, böylece nerede yanlış yaptığınızı daha net görebilirsiniz.

Değersizlik duygusu, bir kişinin diğer insanlarla ilgili olarak özlediği bir benlik duygusudur. Bu duygu hem bireyin benlik algısında hem de aile ilişkilerinde, sosyal ilişkilerde ve karşı cinsle olan ilişkilerinde ortaya çık

Değersizlik Duygusu Testi

Değersiz hissetmekle eksik hissetmek arasındaki önemli fark budur. Eksik olmak besleyici ve yapıcı bir duygudur. Kişiyi eksikliklerini gidermeye, hayatına yeni şeyler eklemeye, keşfetmeye teşvik eder. Ancak değersizlik duygusu insanları sınırlar ve enerjilerini boş yere boşa harcamalarına neden olur.

Değersizlik Hissi Belirtileri

Değersizlik duygusu, bir kişinin diğer insanlarla ilgili olarak özlediği bir benlik duygusudur. Bu duygu hem bireyin benlik algısında hem de aile ilişkilerinde, sosyal ilişkilerde ve karşı cinsle olan ilişkilerinde ortaya çıkabilmektedir. Bu duygu bireyin belirli ilişkilerinde bir sorunsa, sorun sadece o duruma özgüdür. Tüm ilişkilerde ortaya çıkan değersizlik duyguları kişilik yapısından kaynaklanmaktadır.

Değersizlik duygularının kolayca fark edilebilen semptomları vardır. Her şeyden önce, bu şekilde hisseden insanlar kendilerini suçlamaya ve sevmemeye meyillidirler. Her zaman isteksiz ve tereddütlüdürler. Başkalarına kendinizden daha çok değer veriyorsunuz. Onlardan sevgi ve değer almayı bekliyorsunuz. Her şeye (insan, hayvan, alkol vb.) bağımlı olabilirler. Geçmişe sarılırlar ve bir kurtarıcı beklerler. Genellikle kurban psikolojisine girerler ve acıyla beslenirler. Sevgi eksikliği, özgüven eksikliği ve yetersizlik duyguları hakimdir. Depresyon ve öfke patlamaları yaşarsınız. Ebeveynleri affedemezsiniz.

Kendini Değersiz Hissetmek Psikoloji

Değersiz hissetmekle eksik hissetmek arasındaki önemli fark budur. Eksik olmak besleyici ve canlandırıcı bir duygudur. Kişiyi eksikliklerini gidermeye, hayatına yeni şeyler eklemeye, keşfetmeye teşvik eder. Ancak değersizlik duygusu insanları sınırlar ve enerjilerini boş yere boşa harcamalarına neden olur.

Kişinin ekonomik durumunda ciddi bir bozulma, tanıdık bir yerden başka bir yere taşınma, görünüşünü veya fiziksel yeteneklerini etkileyen çeşitli hastalıklar gibi nedenler, bir kişinin kendini değersiz hissetmesine katkıda bulunabilir. Kişide anksiyete, depresyon, bipolar bozukluk gibi ruhsal bozuklukların eşlik etmesi, üzgün ve kolay stresli bir kişiliğe sahip olması veya yaşamını önemli ölçüde etkileyecek bir yakınını kaybetmesi durumunda, kişinin değersizlik duygusunun bu durumlarla aşılması muhtemeldir. durumlar güçlendi.

Kendini değersiz hissetmek, bireyin kendisinden hoşnutsuz hissetmesine neden olur. Hayattan zevk almayı zorlaştırır. Değersizlik duygusu kişinin kendisini olumsuz algılamasına neden olarak benlik saygısını ve özgüvenini azaltır.

Değersizlik Hissi Neden Olur

Değersiz hissetmek, kişinin kendisinden memnun olmamasını ifade eder. Bu duygulara sahip bireyler zamanla hayattan zevk almamaya ve özgüvenlerini kaybetmeye başlarlar. Değersizlik duygusu pek çok insanda ortaya çıkan ancak herkes tarafından farklı algılanan ve temelleri çocuklukta atılan bir durumdur. Bireyler yaşadıkları duyguyu tarif etmekte zorlanırlar, sorunun nedeni hakkında hiçbir fikirleri yoktur. Çocukluk yılları, aile ile kurulan ilişki, kurulan bağ çok etkilidir. Ne yazık ki bu duygu sevgisiz büyüyen ve dayak yiyen çocuklarda daha yaygındır. Bu duygu, hayatın her alanında sizi etkileyen ve ne kadar başarmış olursanız olun, sizi içten içe yiyip bitiren küçük bir kurt gibidir.

Değersizlik Duygusu Nasıl Aşılır

Toplumumuzda değersizlik duygusu yaratan üç etken de çocuklara uygulanmaktadır. Yani bizim toplumumuzda, aile geleneklerimizde çocuğa değer verme davranışı pek görülmez; çünkü çocuğuna bir yüz verirsen senin de başına gelir. Anlamsız inançlar var.

İnsanların kendini değersiz hissetmekten dolayı yaşadığı bir diğer belirti de değersiz görülme korkusudur. Bu korkunun çalışma süreci; İnsanın kendini değersiz görmesiyle başlar ve başkaları ona değer verdiği ölçüde kendi değerini kendisi şekillendirir. Sonuç olarak, insanların beni değersiz görmelerinden endişe ediyorlar.

Evlilikte Değersizlik Duygusu

Kendinize diğer kişiyi değersiz hissettirip hissettirmediğimi sorun. Buna katlanırsan ya da ona hissettirirsen, ikisinin de değersiz olduğunu hissedebilirsin.

Eşi veya eşinin ailesi tarafından sevilmemek, değersiz hissetmek terapiye gelen kadınların en sık bildirdiği sorunlardan biridir. Çoğu kadın eşlerinden bahsederken, “Beni takdir etmiyor, yapsaydı da etmezdi” derler. Ya da onun...bu...bu...davranışı beni değersiz hissettiriyor.

Evlilikte değersizlik hissinin çeşitli nedenleri olabilir. Bu sorunların en iyi analizi ve çözümü psikolojik terapi ya da evlilik terapisi ile olacaktır, bu nedenle yazının sonunda terapiye nasıl ulaşılacağı konusunda da bilgi vereceğim. Evlilikte değersizlik duygusu, kendi geçmişinizden gelen kişisel bir duygu olabileceği gibi, eşinizin size karşı olumsuz tutumunun bir sonucu da olabilir; veya her ikisinin bir kombinasyonu olabilir.

Kendini Değersiz Hissetme Hastalığı

Evde kalarak ya da çeşitli sosyal medya sitelerinde uzun süreler geçirerek, sürekli başka insanların imrenilecek hayatlarını takip ederek kendini diğer insanlardan istemeyerek izole eden bir insanda değersizlik hissinin ortaya çıkması çok olasıdır. Bazı insanlar bunu bir değersizlik hissi olarak da tanımlayabilir. Ancak söz konusu durum kişinin benlik saygısı ile de ilgilidir. Bununla birlikte, değersizlik duyguları sadece sosyal değil, aynı zamanda finansal veya tıbbi nedenlerle de ortaya çıkabilir.

Kendini Değersiz Hisseden Kadın

Bireyin kendini değerli hissetmesi için çevresiyle olan ilişkisi de büyük önem taşımaktadır. Dışarıdan aldığı geri bildirimler, kendisi hakkındaki düşüncelerini olumlu yönde etkiler. Ancak çevre bu durumu sadece sözlü olarak değil, davranışlarıyla da pekiştirmelidir. Kendini değersiz hisseden bir kişi, ebeveynlerinin, arkadaşlarının ve iş arkadaşlarının onlar hakkında düşündüklerinden tatmin olmaz. Genellikle etrafındakilerin onayını alma ihtiyacı hisseder ve kendini kanıtlamaya çalışır. İhtiyaç duyduğu onay ve kabulü aldığında kısa bir süreliğine kendini iyi hisseder. Yüksek fedakarlıklar ve itaatkar konformist davranışlar, temelde istediği onayı almak için yaptığı eylemlerdir. Takdir etmediğini düşündüğü soğuk bir insanın duygularını kazanmak için elinden geleni yapar ve kazandığını düşündüğü an eski ilgisini kaybeder. Çoğu zaman başkasını asla eleştirmezken, içsel olarak sürekli kendini eleştirir.

Diğer İçerikler

Değersizlik duygusu, bir kişinin diğer insanlarla ilgili olarak özlediği bir benlik duygusudur. Bu duygu hem bireyin benlik algısında hem de aile ilişkilerinde, sosyal ilişkilerde ve karşı cinsle olan ilişkilerinde ortaya çık
Yay Burcu Nasıl Bir Insandır?
Yay BurcuSavunmada geç kalmış olabilirsiniz, ancak önümüzdeki birkaç gün boyunca köşenizden çıkıp nakavt bir yumruk atmak isteyece
Devamını Oku
Değersizlik duygusu, bir kişinin diğer insanlarla ilgili olarak özlediği bir benlik duygusudur. Bu duygu hem bireyin benlik algısında hem de aile ilişkilerinde, sosyal ilişkilerde ve karşı cinsle olan ilişkilerinde ortaya çık
Safra Kesesi Taşı Alınmazsa Ne Olur? Safra Kesesi Taşı Neden Büyür?
Safra Kesesinde TaşıSafra kesesi, karında karaciğerin hemen altında bulunan küçük armut biçimli bir organdır. Karaciğer tarafından
Devamını Oku
Değersizlik duygusu, bir kişinin diğer insanlarla ilgili olarak özlediği bir benlik duygusudur. Bu duygu hem bireyin benlik algısında hem de aile ilişkilerinde, sosyal ilişkilerde ve karşı cinsle olan ilişkilerinde ortaya çık
Kaliteli Kuaför Koltukları
Berber tezgahları, bir berberin veya kuaförün işini daha da estetik hale getiren önemli unsurlardan biridir. Hem işlevsellik hem d
Devamını Oku
Yorumlar
Sizin Yorumunuz
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar
0 Yorum
Çerez Politikası Kadında Moda olarak internet sitemizde çerez kullanmaktayız. Bu Çerez Politikası ("Politika") Kadında Moda tarafından yönetilen https://www.kadindamoda.com adresli internet sitesi için geçerli olup çerezler işbu Politika'da belirtilen şekilde kullanılacaktır.

Kabul Ediyorum