2 Yaşındaki Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Öncelikle, çocuğunuzun neden tuvalete gitmesi gerektiğini anladığından emin olmalısınız. Birkaç gün iç çamaşırı giyerek alışması ve bezsiz ne kadar rahat olduğunu anlaması gerekir. Ebeveynlerin tuvaletle ilgili tüm bilgileri

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocukların kakalarını ve çişlerini algılayabilmeleri ve tuvalete tutunarak ulaşabilmeleri için belli bir fiziksel ve zihinsel gelişim göstermiş olmaları gerekir. Kakalarını en erken 18. ayda, en erken 24. ayda tutabilirler. Bu nedenle bu yaştan önce tuvalet eğitimi yaptırmaya zorlamak yanlış olur. Kızlar tuvalet eğitimini erkeklerden birkaç ay önce tamamlayabilirler.
Tuvalet eğitimi kadar önemli olan bir diğer konu da tuvalet eğitimine hazırlıktır. Hala eğitimdeyken lazımlık kullanmak çoğu zaman pek işe yaramaz. Çünkü öncelikle çocuğun tuvalet eğitimi fikrine hazır olması gerekir. Bebeklerde tuvalet eğitiminin başlangıcında, bebeğin tuvalet eğitimi şartlarını öğrenmesi gerekir. Bunu yapmak için, çocuk bezini değiştirdiğinde aşamalar çocuğa iletilebilir. Çiş, kaka ve ıslak bez gibi kavramlar çocuğun hafızasına güvenli bir şekilde yerleşir. Tuvalette bez değiştirmek, çocuğun tuvalet işinin aslında burada yapıldığını düşünmesini sağlar. Aslında, çocuğun altını değiştirdikten sonra hem ebeveynlerin hem de çocukların ellerini yıkamak, çocuğun aklında tutması gereken rutini oluşturmasını kolaylaştırır. Zamanla tuvalete lazımlık koymak ve lazımlığın ne işe yaradığını açıklamak yardımcı olacaktır. Aslında daha büyük bir çocuğa rol model olabileceğini göstermenin en etkili yollarından biri lazımlığın ne yaptığıdır. Çünkü çocuklar kopyalayarak öğrenirler. Başlangıçta, çocuk lazımlıktan kaçınacaktır. Bunun olmasını önlemek için oyuncaklar ve çeşitli oyunlar kullanılabilir. Aslında lazımlığı kullanıyorsa çok sevdiği bir oyuncağı vermek onu bu duruma şartlayacaktır. Bu sayede çocuk eğitime başlayabilmesi için zihinsel olarak tuvalet eğitimine hazırlanır. Bir sonraki sürecin başarılı olması için bu adımları sabırla tekrarlamak da çok önemlidir.

3 Yaş Tuvalet Eğitimi Için Geç Mi?

Tuvalet eğitimi, gelişim düzeyini tamamlamış, gönüllü olarak idrarını ve kakasını tutabilmeleri için verilir. Çocuklar eğitime başlamadan önce ıslak ve kuru arasındaki farkı bilmelidir. Önce çocuğa lazımlığa oturmasını öğretin. Tuvalet eğitimine başlamak için kasların ve sinir sisteminin tam olarak gelişmiş olması yani fiziki şartların uygun olması gerekir. Bu nedenle 2 yaşında, hatta daha ideali 2,5 yaşında başlamalıdır.

2 Yaşındaki Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Öncelikle, çocuğunuzun neden tuvalete gitmesi gerektiğini anladığından emin olmalısınız. Birkaç gün iç çamaşırı giyerek alışması ve bezsiz ne kadar rahat olduğunu anlaması gerekir. Ebeveynlerin tuvaletle ilgili tüm bilgileri çocuklarıyla paylaşmaları gerekir. Örneğin; tuvalet kağıdı ne için kullanılır? sifon nedir? çömlek nedir? dolap nedir? Bütün bunlar çocuklara açıkça anlatılmalıdır. Bu sayede tuvalet eğitimi daha kolay çözülebilir. Çocuklarınızla, oyuncak bebeklerinizle vb. oyunlar oynayın. İdrarını yapması için onu tuvalete götürmesini önerebilirsiniz. Özellikle yemeklerden sonra çocuklarınızı tuvalete götürebilir ve 2-3 dakika bağırsaklarının hareket etmesini bekleyebilirsiniz.

Öncelikle, çocuğunuzun neden tuvalete gitmesi gerektiğini anladığından emin olmalısınız. Birkaç gün iç çamaşırı giyerek alışması ve bezsiz ne kadar rahat olduğunu anlaması gerekir. Ebeveynlerin tuvaletle ilgili tüm bilgileri

Tuvalet Eğitimi Çocuklarda Nasıl Olmalı?

Öncelikle, çocuğunuzun neden tuvalete gitmesi gerektiğini anladığından emin olmalısınız. Onlara alışmak ve çocuk bezi olmadan ne kadar rahat hissettiğini anlamak için birkaç gün külot giymeli. Ebeveynler tüm tuvalet bilgilerini çocuklarıyla paylaşmalıdır. Örneğin. Tuvalet kağıdı ne için kullanılır? sifon nedir? lazımlık nedir? dolap nedir? Bütün bunlar çocuklara anlatılmalıdır. Bu sayede tuvalet eğitimi daha kolay çözülebilir. Çocuğunuzla oyun, oyuncak bebek vb. oynayın. Onları banyoya götürmelerini, çişlerini ve kakalarını yapmalarını önerebilirsin. Özellikle yemek yedikten sonra çocukları banyoya götürebilir ve 2-3 dakika kaka yapmalarını bekleyebilirsiniz.
En büyük hatalardan biri, daha sonra gece bezi kullanmayı bırakmaya karar vermektir. Ancak bu, aileler ve çocuklar için daha sancılı bir süreç haline gelir. Gündüzleri bez kullanmayan çocuk, gece yapabileceklerinin rahatlığında günü geçirmekte ve daha sonra ailenin gece bezden çıkması çok zor olmaktadır. Bebek bezini bırakmak gece ve gündüz aynı saatte yapılmalıdır. Çocuğun gece sağlığı ile ilgili olarak; Özel alan nefes almak zorunda olduğu için antrenman pantolonu giymemek ya da uzanmak gerekir. Çarşafların üstünü ve altını çocuk bezi ile kaplayarak yıkamada da kolaylık sağlayabilirsiniz.

Erkek Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çoğu durumda 18 ay sonra tuvalet eğitimine başlamak uygundur. Ancak her çocuğun kas ve psikolojik gelişimi farklı olduğu için bu süreç uzayabilir veya kısaltılabilir. Genel olarak çocuklar tuvalet eğitimine hazır olduklarında belirli davranışlar sergilerler. Kısa bir süre dik yürümeye ve oturmaya başladıklarında kas yapısının tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterir. Anne ve babasının yardımı olmadan pantolonunu yukarı aşağı çekmeyi başarması da gerekli kas oluşumunun başladığını gösteriyor. Bebek bezi giymek artık çocuğu rahatsız etmeye başlıyor. Çocuk kıyafetlerinin altındayken neme karşı daha az toleranslıdır ve ıslanınca bezini çıkarmaya çalışır. Eskisine göre artık tuvalet saatleri daha düzenli. Düzenli yemek yerse, gün içinde aynı saatte bezlerini kirletmeye başlar. Bu durumda çocuk ıslak bezden rahatsız olduğu için bezini kirletmemek için düzenli olarak altını kirletmek yerine tuvalet zamanını erteler. Bu da tuvalet eğitimi farkındalığının aslında sakinleşmeye başladığını gösteriyor. Ebeveynler tuvalet eğitimi ile ilgili kelimeleri kullandıklarında, çocuk bunları hatırlayacak ve öğrenecektir. Son aşamada ise çocuk anne-babasından öğrendiği kelimeleri tuvalete gittiğinde kullanmaya başlar. Bu yüzden anne babasına tuvaletinin geleceğini haber verir. Bu belirtilerden biri veya birkaçı aynı anda ortaya çıkarsa çocuk tuvalet eğitimine hazır demektir. Bu belirtiler göz önünde bulundurularak tuvalet eğitimine başlamak daha doğru sonuçlar verecektir. Doğru zamanlama bu eğitimin en önemli kriterlerinden biridir.

Öncelikle, çocuğunuzun neden tuvalete gitmesi gerektiğini anladığından emin olmalısınız. Birkaç gün iç çamaşırı giyerek alışması ve bezsiz ne kadar rahat olduğunu anlaması gerekir. Ebeveynlerin tuvaletle ilgili tüm bilgileri

3 Günde Tuvalet Eğitimi

Gün
- Çocuğunuzu her zamanki gibi giydirin ancak bez kullanmayın.

- Çocuğunuza bezinin kendilerine veda ettiğini söyleyin. Artık mendil kullanmasına gerek olmadığını belirtin. Çocuğunuz, bezsiz olmanın rahat ve mutlu bir yanı olduğunu anlayacaktır.

- Çocuğunuza kahvaltıda yüksek lifli yiyecekler verin. Onunla fazladan su içmesini sağlayın. Bu sayede mesanesi hızla dolar.

- Tuvalete alışmak için kullandığınız lazımlığı çocuğunuza gösterin. Tuvalete gittiğinde ailesine haber vermesini söyle. Sadece lazımlığa dokunması gerektiğini açıklayın.

- Evinizden çıkmadan günlük hayatınıza devam edin. Bırakın çocuğunuzun hayatı günlük akışta devam etsin. Bu sırada çocuğunuza göz kulak olun ve banyonun geldiğini gösteren işaretleri takip edin.

- Çocuğunuzun yüzünde tuvalete gitmek istediğini belirten bir ifade fark ederseniz, hemen lazımlığa götürün. İlk birkaç gün, kolay taşıma ve taşıma için lazımlığı çocuk odasına koyabilirsiniz. Ayrıca, ilk birkaç günden itibaren lazımlığı banyoya koymak, çocuğun tuvalete nereye gitmesi gerektiğini daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Ebeveynler için tuvalet sonrası temizlik için banyoyu tercih etmek pratik bir seçimdir.

- Çocuğunuz tuvalete gitmek istiyorsa, onu lazımlığa koyun ve kaka yapabileceğini söyleyin. Tuvalete oturması gerektiğini belirtin.

- Çocuğunuzu cesaretlendirmek için yanına bir sandalye sürükleyerek yanında olduğunuzu söyleyebilirsiniz.

- Çocuğunuzu lazımlığa idrarını yaparken övmeyi unutmayın. Doğru söyle.

- Çocuğunuz lazımlıktan taşarsa, umursamadığını, her zaman lazımlığa işeyip kakasını yapmasını, yapabileceğini, isterse tekrar deneyeceğini söylemek yerine sakin ve anlayışlı bir şekilde söyleyin.

- Özellikle 2 yaş üstü çocuklarda anne ve babanın aynı mesajı iletmesinin çocuk için daha etkili olacağını unutmayınız. Her iki ebeveyn olarak da tuvalet eğitimine katkıda bulunun.

- Kişisel temizliğinizi tuvaletten sonra yapın, temizliğin bu şekilde yapılması gerektiğini belirtin.

- Tuvaleti kullandıktan sonra pantolonunu kendi üzerine giymesini isteyin. Yardıma ihtiyacı olduğunda yardım edin.

- Gece uykuya dalmadan önce onu lazımlığa geri koyun ve banyoya gidebileceğini söyleyin.

- Tuvalet eğitimine gece boyunca devam etmek için uzmanlar alarm kurmanızı ve çocuğu düzenli aralıklarla tuvalete götürmenizi önerir. Bu durum zor olsa da, bu yöntem çocuğunuza mesanesini kontrol etmenin önemini öğretecektir.

- Gece tuvalet eğitimi, gündüz tuvalet eğitiminden daha uzun sürebilir. Çocuğunuzun gece tuvalete gidemeyecek kadar küçük olduğunu düşünüyorsanız, gündüz ebeveynlik yapmaya ve gece bez bağlamaya odaklanabilirsiniz.

2 gün

- İlk gün yaptığınızı tekrarlayın.

- Kahvaltıdan sonra çocuğunuzu bez takmadan tuvaletten çıkarın. Çocuğunuz başlangıçta bezsiz dışarı çıkmaktan rahatsız olabilir. Ona bezsiz dışarı çıkmasının bir sakıncası olmadığını söyle, tuvalete gittiğinde sana söyleyebilir.

- Evden fazla uzaklaşma. Yakındaki bir parka veya bahçeye gidebilirsiniz. Çocuğunuz banyonun geleceğini söylüyorsa, eve gidin ve lazımlığı tekrar kullanın.

- Bazı durumlarda yanınızda portatif bir lazımlık götürebilirsiniz. Bu durumda yanınızda ıslak mendil, peçete ve temiz çamaşır getirmeyi unutmayın.

- İkinci gün çocuğunuzu kişisel hijyen konusunda bilgilendirin. Becerileri varsa, bunu kendisi yapması için ona rehberlik edin.



3 gün
- Bugün ilk günden itibaren yaptığınızı adım adım tekrarlayın.

- Bu zamanın dışında daha fazla zaman geçirmenizi sağlayacak bir aktivite planlayın. Evden uzun süre uzak kalmak, çocuğunuzun tuvalet kontrolüne olan güvenini artıracaktır. Bu süre zarfında çocuğunuza birkaç kez çiş ve kaka yaptığında lazımlığa gitmesini hatırlatın.

En Etkili Tuvalet Eğitimi

• Çocuğunuzun tüm gün boyunca bir gözü üzerinde belden aşağısı çıplak olarak evin içinde dolaşmasına izin verin. Ve tuvalete gitme ihtiyacı hissettiğinizde çocuğunuzu bir sonraki lazımlığa götürün.
• Çocuğunuza tuzlu atıştırmalıklar veya su içeriği yüksek yiyecekler verin ve gün içinde tuvalete gitmek zorunda kalmaması için bol sıvı almasını sağlayın.
• Siz veya eşiniz tuvaleti kullanırken çocuğunuzu yanınıza alın. Ona yetişkinlerin tuvaleti nasıl kullandığını gösterin. Çocuklar önlerinde bir örnek gördüklerinde daha hızlı öğrenirler.
• Başarılı olduklarında çocuğunuzu cesaret verici bir şekilde kutlayın. Çocuklar tuvaleti 10-12 kez başarıyla kullandıktan sonra, sizin yardımınız olmadan tuvalet ihtiyaçlarını bağımsız olarak belirlemeye başlarlar.
• Çocuğunuz dışkısını yapamıyorsa, lütfen onu azarlamayın veya aşağılamayın. Destekleyici olun: çiş, lazımlığa kaka! Gibi sözlerle onu motive edin ve sabırlı olun.
• Uyumadan ve yatmadan önce çocuğunuza lazımlığı kullanma zamanının geldiğini söyleyin (Lazımlık kullanmak istiyor musunuz? gibi sorular sormaktan kaçının). Küçük kazaların olmasını önlemek için yatmadan hemen önce bir bebek bezi bağlayın.

Yanlış Tuvalet Eğitimi Sonuçları

Uzman klinik psikolog Ayşe Şahin, çocuklar için tuvalet eğitiminde yapılması gereken en yaygın hataları tartıştı. Tuvalet eğitimi üç yaşına kadar edinilebilir. Klinik psikolog Ayşe Şahin, çocukların tuvalet alışkanlığını genellikle 18-36 ay arasında kazanmaya başladıklarını, tuvalet eğitimine ortalama 20 aylık olduklarında başladıklarını söylüyor. Ancak bazı çocuklar bu olgunluk düzeyine 18. ayda, bazıları ise 24. ayda ulaşır. Bireysel farklılıklar göz önüne alındığında çocuklarda tuvalet eğitiminin tam olarak kazanılmasının yaşamın 3. yılının sonuna kadar devam ettirilebileceğini söyleyebiliriz. söz konusu.

Bir çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlarız?

Ayşe Şahin, çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunun anlaşılabilmesi için üç önemli kritere dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, kriterleri şu şekilde sıraladı: Mesane kontrolü: Çocuk tuvaleti günde birkaç kez, ancak yeterli miktarda yapmalıdır. küçük miktarlarda. Bebek bezleri 2-3 saatte bir açılırsa kuru kalabilmelidir. Tuvalete gitme ihtiyacını anne ve babasına yüz ifadeleri ve duruşu ile ifade etmelidir. Fiziksel gelişim: Çocuğun el, parmak ve göz koordinasyonu, çeşitli nesneleri kavrayacak ve sökecek kadar gelişmiş olmalıdır. Ayrıca kıyafetlerini çıkarmak, el yıkamak gibi temel öz bakım becerilerini de gerçekleştirebilmelidirler. Zihinsel gelişim: Çocuk, yüzündeki organları gösterebilmeli, mutfak veya banyo gibi belli bir yere gidebilmeli, basit görevlerde anne-babasını taklit edebilmeli ve istediği oyuncağı getirebilmelidir. Ayrıca isteklerini basit kelimelerle ifade edebilmelidirler. Anne ve babaların işe başlamadan önce çocuklarının önünde durup göz teması kurmaları gerektiğini söyleyen Şahin, şunları kaydetti: yetişkinler gibi tuvalet. Artık giyinik olmadığı da belirlenebilir. Tuvalete gitme, klozet kapağını açma, pantolonunu indirme, oturma ve sifon çekme gibi davranışları nasıl modellemesi gerektiğini göstermesi faydalı olacaktır” dedi. Bu hataları yapma!

Klinik psikolog Ayşe Şahin tuvalet eğitiminde en sık yapılan hataları şöyle sıraladı: Çocuk hazır değil: Aileler, çocuk hazır olmadan bir an önce bezinden kurtulmaya başlayabilir. Annenin kararsız tutumu: Tuvalet eğitimine başladıktan sonra dışarı çıkmak gibi nedenlerle tekrar bez takmak bu tuvalet alışkanlığının öğrenilmesini zorlaştırır ve öğrenme sürecini uzatır. Psikolojik nedenler: Yeni bir kardeşin doğumu ve anaokuluna başlama gibi süreçler, çocuğun zaten bir problemle başa çıkmaya çalıştığı zamanlardır. Bu süre içerisinde tuvalet eğitimine başlamak uygun değildir. Kalıcı Tutum: Ebeveynlerin ısrarı, inatçılık yoluyla çocuğun istenen davranışı sergilemesini engelleyebilir. Sorunlar olduğunda bile sabırlı ve sağduyulu bir tutum bu alışkanlığın gelişmesine yardımcı olacaktır.

Diğer İçerikler

Öncelikle, çocuğunuzun neden tuvalete gitmesi gerektiğini anladığından emin olmalısınız. Birkaç gün iç çamaşırı giyerek alışması ve bezsiz ne kadar rahat olduğunu anlaması gerekir. Ebeveynlerin tuvaletle ilgili tüm bilgileri
Mira Ismi Ne Anlama Gelir? Mira Kuranda Ne Demek?
Mira İsminin AnlamıSon yıllarda en çok duyulan isimlerden biri de Mira oldu. Anne baba olmaya hazırlanan vatandaşların araştırdığı
Devamını Oku
Ağrı hastaları çoğunlukta olduğu için ağrı kesiciler dünya çapında en sık kullanılan ilaçlar arasındadır. Ağrı kesiciler genellikle herhangi bir hastalık alanında kullanılır ve tavsiye edilir. Kas ağrısı hemen hemen her zaman
Majezik Duo 100 Mg Ne Için Kullanılır? Majezik Duo Yan Etkileri?
Majezik Nedir?Majezik eklem hastalıklarında ağrılı iltihabı tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Özellikle osteoartrit, romat
Devamını Oku
Anne adayları sorunsuz bir doğum için sabırsızlanıyor ve bebeklerini kucağına alıyor. En büyük beklentilerinizden biri de aylardır kalp atışlarını duyduğunuz ve atmaya başladığınız bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gel
Normal Doğum Nedir? Normal Doğum Kaçıncı Haftada Olur?
Normal Doğum Nedir?Kadın vücudunda doğum doğal bir süreç iken, her kadının doğumu eşsiz ve özel bir olaydır. Hatta aynı annenin 2.
Devamını Oku
Yorumlar
Sizin Yorumunuz
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar
0 Yorum
Çerez Politikası Kadında Moda olarak internet sitemizde çerez kullanmaktayız. Bu Çerez Politikası ("Politika") Kadında Moda tarafından yönetilen https://www.kadindamoda.com adresli internet sitesi için geçerli olup çerezler işbu Politika'da belirtilen şekilde kullanılacaktır.

Kabul Ediyorum