Bademcik Taşı Nedir Neden Oluşur? Bademcik Taşı Iltihap Yapar Mı?

Kronik bademcik iltihabında, yutulduğunda veya dilin sıkılmasıyla dışarı atılan bademcik kriptlerinde peynirli yaralar birikebilir. Ancak bu iltihaplarda bazı minerallerin çökelmesi ile bademcik taşı dediğimiz hastalık ortaya

Bademcik Taşı Nedir?

Ölü hücreler, mikroorganizmalar ve yiyecekler uzun süre bademcik boşluklarında kalırsa sıkışabilir ve hatta içlerinde kalsiyum birikmesinden sert taşlar (bademcik taşları) oluşabilir. Bademcik taşlarının ve magmanın neden olduğu en önemli sorun ağız kokusudur (ağız kokusu). Bademcik taşları ağızda kötü kokunun yanı sıra boğazda batma hissi ve ağrıya neden olabilir. Gri, sarı, beyaz bir görünüme sahiptirler. Boyutları değişebilir ve çok büyürlerse bademcik tümörü ile karıştırılabilirler.

Bademcik Taşı Nasıl Yok Edilir?

Bademcik taşlarını önlemeye yönelik çabalar bazı hastalarda faydalı olabilir. Örneğin yiyecekleri iyi çiğneyebilir, bol sıvı içebilir ve farklı sıvılarla gargara yapabilirsiniz. Ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Çok fazla süt ürünü yerseniz, diyetinizi bir süreliğine değiştirebilirsiniz. Bu, klinikte bundan fayda gören hastaları izlememizi sağlar. Burun tıkanıklığı olan kişiler ağızdan nefes aldıkça boğazda kuruluk ve bademcik taşlarının oluşumunda artış görebiliriz. Aynı şekilde burun akıntısı da olumsuz bir faktör olabilir. Bu hastalarda burun tıkanıklığı ve postnazal akıntının nedenini bulma ve tedavi etmede bazı yararlar olabilir.

Bademcik Taşı Nedir Neden Oluşur?

BADEM TAŞI (TONSİLOLİT) Bademciklerin üzerinde yüzeyden başlayıp içe doğru hareket eden kör kanallar bulunur. Bunlara kript denir. Bu kriptaların ağzında salgılar, yiyecek artıkları ve üzerlerinde bakteri üremesi nedeniyle bademcik taşları oluşur. Bademcikler ve adenoidlerde oluşabilir ve enfeksiyon olmadan da ortaya çıkabilir. Ağız kokusuna ve boğaz ağrısına neden olur. Beyaz renkli, peynir benzeri, pirinç taneli veya daha büyük, kötü kokulu ve kötü tat veren, gevrek yapılardır. Kişi tarafından mekanik olarak temizlenebilir. Gümüş nitrat ile koterize edilebilir. Kalıcı ağrı, boğazda yabancı cisim hissi, kulak ağrısı ve sosyal hayatın bozulması için bademciklerin alınması (tonsillektomi) gerekebilir.

Kronik bademcik iltihabında, yutulduğunda veya dilin sıkılmasıyla dışarı atılan bademcik kriptlerinde peynirli yaralar birikebilir. Ancak bu iltihaplarda bazı minerallerin çökelmesi ile bademcik taşı dediğimiz hastalık ortaya

Bademcik Taşı Nasıl Bir Şey?

Kronik bademcik iltihabında, yutulduğunda veya dilin sıkılmasıyla dışarı atılan bademcik kriptlerinde peynirli yaralar birikebilir. Ancak bu iltihaplarda bazı minerallerin çökelmesi ile bademcik taşı dediğimiz hastalık ortaya çıkar. Bademcikler normal görünümünden farklı olabilir ve hasta bu bölgede rahatsızlık hissedebilir. Bademcik taşları yetişkinlerde çocuklara göre daha sık görülür.

Bademcik Taşı Iltihap Yapar Mı?

‌‌Tonsillit kısaca bademciklerin iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Her yıl milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir çocukluk hastalığıdır; ancak ergenlerde ve yetişkinlerde de bulunabilir. Bademcikler, bağışıklık sisteminin bir parçası olan boğazın arkasındaki lenf dokusu koleksiyonlarıdır. Boğazın girişinde ve her iki tarafta bulundukları için vücudun dış patojenlere karşı ilk savunma hattını oluştururlar. Bademcik iltihabı rahatsız edici ve rahatsız edici bir durum olsa da, durum nadiren ciddi bir sağlık sorununa işaret eder. Bademcik iltihabı, boğazı inceleyen bir doktor tarafından kolayca teşhis edilebilir. Hastaların büyük çoğunluğu ilaçlı veya ilaçsız birkaç gün içinde iyileşir. Hastalıkla ilişkili semptomların çoğu yedi ila 10 gün içinde kaybolur.

Bademcik Taşı Tehlikelimidir

Bademcik taşlarının ilk belirtisi kişide güçlü bir ağız kokusudur. Ağız gargarası ile bile ağız kokusu rahatlamadığı için hastalar mutlaka doktora görünmelidir Taşların boyutuna göre boğaz bölgesinde ağrılar belirtiler arasında olabilir. Genellikle yutulduğunda hissedilen bu ağrı yuttuktan sonra durur. / Bademcik taşlarını önlemenin tek yolu yemeklerden sonra boğazınızı temizlemektir. Düzenli hidro-vakum aspirasyonu, yani HVA, bademcik taşlarının oluşumunu engeller. Ayrıca dişlerde gelişen çürükler fırçalanarak önlenmeli ve ağızda bakteri oluşumuna izin verilmemelidir. Aynı zamanda bademcik enfeksiyonu için gerekli önlemler alınırsa bademcik taşları da korunmuş olacaktır. / Özel tedavi gerektiren bademcik taşları kürtaj, lazer ve cerrahi işlemler gerektirebilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen lazer ameliyatı bademciklerin yüzeyini temizlemeyi amaçlar. Lazer kriptoliz olarak bilinen bu işlem bademciklerin yüzeyinin pürüzsüz olmasını sağlar. Ameliyat sadece bademcik taşlarını çıkarmak için değildir. Çünkü bademciklerin tamamen alınması gerekir. Bu nedenle tedavi için düşünülen son seçenek olabilir.

Evde Bademcik Taşı Temizleme

Taş küçükse ve ulaşılması kolaysa, taşa hafifçe itmek için bir pamuklu çubuk kullanın. Çubuğu ağzın arkasına doğru yerleştirin (böylece doğrudan taşın üzerine değil). Başarılı bir şekilde çıkarırsanız, tükürün ve ağzınızı temizlemek ve dezenfekte etmek için tuzlu suyla iyice gargara yapın. Taş çok büyükse veya hiç hareket etmiyorsa bu işi doktorunuza bırakmalısınız.

Halk arasında bademcik taşı olarak bilinen ve tıpta bademcik taşı veya magma dediğimiz durum ciddi bir hastalık olmasa da can sıkıcı bir durumdur. Nefesi kötü olan veya yutarken sık sık batma rahatsızlığı olan kişilerde bademcik taşlarına sıklıkla rastlarız. Öte yandan, bazı hastalar boğazlarında beyaz bir kitle gördüklerinde, bunun bir tümör olabileceğinden korkarak aceleyle ona yönelirler. Hastalarımızın büyük çoğunluğu ağız kokusu nedeniyle kendilerini zor durumda bulan gençlerdir.

Şırınga Ile Bademcik Taşı Temizleme

Bademcik taşlarından kurtulmak için hastanın bademciklerine kendisi müdahale etmemelidir. Genellikle bademcik dokusundan ayrı olan bademcik taşları bazen bademcik dokusuna yapıştığı için bu tür işlemler bademciklere zarar verebilir ve tehlikeli durumlara yol açabilir. Bademcik taşları da müdahale olmaksızın bademciklerden kendiliğinden ayrılarak ağız boşluğuna düşebilir.

Bademcik taşları bulundukları yarıklardan çıkarılarak temizlenebilir. Bu yöntemle hastaya lokal anestezi yapılır ve bademcik taşları teker teker temizlenir. Ancak kript adı verilen yarıklardan çıkarılarak temizlenen bademcik taşları tekrar oluşabilir. Bademcik taşlarının tekrar oluşma ihtimalini azaltmak için taşlar temizlendikten sonra isteğe bağlı olarak kriptoliz adı verilen bir yöntem kullanılabilir. Kriptoliz yönteminde bademcik taşlarının çıkarıldığı yarık şeklindeki boşluklar karbondioksit lazer ile düzleştirilir ve bu işlemden sonra bu yarıklarda bademcik taşı oluşumuna neden olan maddelerin yani bademciklerin birikmesi söz konusu olmaz. taşlar geri gelmez Ancak tedavi edilmeyen çatlaklarda yeni bademcik taşları oluşabilir. Bu yöntem aynı zamanda sadece taşları temizlemekten ve doku tahribatı nedeniyle bademcik ameliyatı yapmaktan daha acı vericidir.

Bademcik Taşı Belirtileri

Sert olmayan taşlar, bademciklerinize parmaklarınızla masaj yaparak gargara ile temizlenebilir. Sabit, sert ve büyük bademcik taşlarının kesin tedavisi için bademcikler ya cerrahi olarak çıkarılır ya da taş oluşum bölgeleri Coblator ya da lazer gibi yöntemlerle tedavi edilir (kriptoliz tonsillotomi). Bu yöntemler bademcik dokusunun işlevini yerine getirmesini sağlar ve taşların oluştuğu çukurları ortadan kaldırır.

Bademcik Taşı Yutulursa Ne Olur

Bademcikler üzerinde görünen deliklere bademcik kriptleri denir ve bademcik yapısının normal bir parçasıdır. Bu delikler mukus ve diğer kalıntılarla tıkanabilir. Bademciklerin tıkanması bu deliklerin büyümesine ve girintilere dönüşmesine neden olur. Burası, magma dediğimiz yiyecek artıkları, iltihaplanma ve ölü hücrelerin sevimsiz parçacıklarının birikebileceği yerdir.

Bademcik Taşı Ağrı Yaparmı

Yapısal olarak girintili çıkıntılı bademciklerde biriken yiyecek artıkları, tükürük salgıları ve ölü hücreler, bademcik iltihabına veya halk arasında bilinen adıyla bademcik taşlarına neden olur. Kulak burun boğaz profesörü bademcik taşlarının sık bademcik iltihabı olan kişilerde daha sık görüldüğünü belirtiyor. Murat Songu, “Bazen boyu bir üzüm büyüklüğünde olabiliyor. Beyaz veya açık sarı bademcik taşları büyümeye devam ettikçe ağızda kötü bir koku oluşturur. Boğaz ağrısına ve kulak ağrısına neden olan bademcik taşları tedavi edilmezse bademcik ameliyatı kaçınılmaz olabilir.

Bademcik Taşı Zararları

Bademcik taşları ağız kokusu, batma, boğazda batma gibi rahatsız edici semptomlarla hastaları perişan eden bir durumdur. Bazen bademcik taşlarının mikrobiyalizasyonuna bağlı olarak tekrarlayan bademcik ve boğaz enfeksiyonları da rahatsız edici olabilir. Tıpta bademcik taşı veya magma dediğimiz bademcik taşları, bademciklerin gözenekleri arasında beyaz veya gri renkli odaklar olarak fark edilir. Besin parçacıkları ve salgıları biriktirerek küçük bir pirinç tanesi boyutuna ulaşabilir, hatta bademcik dokusuna doğru büyüyerek bir fındık boyutuna bile ulaşabilir. Büyüdükçe, sadece ağız kokusu gibi semptomlara değil, aynı zamanda batma ve ağrıya da neden olabilir. Birçok hasta bademciklerindeki bu beyazlama boğaz ağrısıyla karıştırıldığı için birçok kez antibiyotik kullanmıştır. Ancak bademcik taşları için antibiyotik kullanmak çürümeyi geciktirdiği için ağız kokusunu yalnızca geçici olarak azaltabilir. Yani antibiyotikler burada bir çözüm değil, sadece tıbbi olarak teşhis edilen boğaz ağrıları için kullanılmalıdır.

Bademcik Taşı Yorumları

Mikail, bademcik taşları ve burun akıntısı ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca burun akıntısı da bademcik taşlarına yol açan nedenler arasındadır. Ancak ağız kokusunun başka nedenleri de olabilir. Tüm bunları endoskopik muayene bulguları ve sizden aldığımız bilgilerle birlikte değerlendiriyoruz. Mümkün olduğunca tedaviler ve öneriler sunarak hastayı takip ediyoruz. Sektörümle veya diğer sektörlerle ilgili fırsatlar da var. Ama genellikle bir teşhise ve çözüme ulaşıyoruz.

Diğer İçerikler

Hamilelik testi için en uygun zaman gündüzdür. Günün ilerleyen saatlerinde yapılan bir gebelik testi, çok fazla su içilmesine bağlı olarak idrarda fazla su olması nedeniyle olumsuz sonuçlanabilir
Eczaneden Alınan Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?Hamilelik testi, hamile olduğundan şüphelenilen kadınlarda tereddütleri gidermek için yapılan bir te
Devamını Oku
Çocuğuma Asel ismini koymakta sakınca var mı, uygun ve dinen caiz mi diye aklınıza takılan soruların cevapları aşağıdadır.ASEL kelimesi Arapça olup BAL anlamına gelmektedir.
Asel İsminin Anlamı Asel Ismini Koymak Caiz Mi?
Asel İsminin AnlamıAsel adı; Arapça bal demektir.[br]Asel ismi Arapçadan gelip Türkçeye yerleşmiş kelimelerden biridir. Uzun zaman
Devamını Oku
Kronik bademcik iltihabında, yutulduğunda veya dilin sıkılmasıyla dışarı atılan bademcik kriptlerinde peynirli yaralar birikebilir. Ancak bu iltihaplarda bazı minerallerin çökelmesi ile bademcik taşı dediğimiz hastalık ortaya
Yay Burcu Nasıl Bir Insandır?
Yay BurcuSavunmada geç kalmış olabilirsiniz, ancak önümüzdeki birkaç gün boyunca köşenizden çıkıp nakavt bir yumruk atmak isteyece
Devamını Oku
Yorumlar
Sizin Yorumunuz
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar
0 Yorum
Çerez Politikası Kadında Moda olarak internet sitemizde çerez kullanmaktayız. Bu Çerez Politikası ("Politika") Kadında Moda tarafından yönetilen https://www.kadindamoda.com adresli internet sitesi için geçerli olup çerezler işbu Politika'da belirtilen şekilde kullanılacaktır.

Kabul Ediyorum